Як дегустувати пиво?
Дегустація пива – це дуже весела справа. Пиво має багато різних смаків та ароматів. Всі смаки можуть бути знайдені у пиві: солодкий, кислий, гіркий, солоний та умамі (umami). Пиво вариться з використанням певного рецепта. Основними інгредієнтами пива є вода, солод, хміль та дріжджі. Крім того, фрукти, трави, спеції та багато інших інгредієнтів також можуть бути використані при варінні пива. Всі ці інгредієнти дають пиву ще більше смаку, тому пиво повне смаків.
Дегустація пива складається з кількох кроків. Починається все з відкриття пляшки або банки. При відкритті ви почуєте, чи є пиво пінним, об’ємним або плоским. Коли пиво пінне, ви повинні приділити додаткову увагу. Візьміть чистий келих для пива, кухоль чи склянку, вилийте у відповідний посуд і подивіться на пиво, піну і прозорість. Який колір має пиво та піна?
Після розливу ви відразу відчуєте запах пива. Який запах має пиво? Свіжий, солодкий, кислий або фруктовий? Темне пиво, ймовірно, матиме своєрідний спалений та смажений аромат. Янтарне пиво має солодкий або хлібний аромат, але також може бути з хмільними нотками. Ви відчуєте аромати борошна, фруктів, а іноді і трави чи сіна. Інший спосіб відчути аромати – нанести трохи піни на верхню частину вашої кисті. Коли понюхаєте цю піну, ви відчуєте набагато кращий запах від більш летючих ароматів хмелю.
Після ознайомлення з запахом пива, ви зробите ковток. Проковтніть цей перший ковток швидко. Ваш рот і особливо горло повинні звикнути до іноді гіркого смаку пива. Коли ви зробите другий ковток, ви детальніше відчуєте аромати та смаки пива. На третьому ковтку ви перевірите, чи ви смакуєте таку ж ароматику, як на другому ковтку?
Під час дегустації пива може бути цікаво робити дегустаційні замітки. У першу чергу напишіть кілька подробиць про пиво, таких як назва пива, броварня, тип пива або стиль пива, а також відсоток алкоголю. Якщо ви знаєте колір (EBC) або значення гіркоти (EBU) (іноді це написано на етикетці), який використано солод та злаки або який використано хміль, то ви також можете це записати. Також запишіть запах, який ви відчули на руці або в роті, та опишіть візуальні показники (колір, прозорість та стабільність піни). Нарешті, запишіть смак і післясмак. Порахуйте чотири рази з першим ковтком: чи ви відчули тільки гіркий смак? Яке пиво справді на смак? Ви відчули зерно, хліб, карамель, фрукти або трави на смак? На сам кінець післясмак: короткий, довгий або інтенсивний? Що ви відчули на смак та післясмак?